perjantai 4. elokuuta 2017

V for Vegan


Kuten otsikosta ja yllä olevasta kuvastakin voi päätellä, että tässä postauksessa käsitellään vegaanisuutta ja sitä miten minusta tuli vegaani. Mie olin 31v ja rapiat paatunut lihansyöjä. Lihansyöjä niin, että kasvis- / vegaani ruokailu ei tullut edes mieleenkään. Lähinnä nauroin ja puhuin paskaa kasvissyöjistä ja varsinkin vegaaneista. Mutta nyt 32 vuotiaana voin sanoa olevani vegaani. Toki vasta tämän elämäntavan alussa, mutta...

MIKSI MUSTA TULI VEGAANI?


Jo silloinkin, kun käytin eläinkunnan tuotteita, mietin näitä asioita. En ollenkaan vakavissaan, mutta kyllä nämä mielessä pyöri. Vakavammin ja voi sanoa, että tosissani aloin miettimään vegaanisuutta, kun katsoin pari dokumenttia ja aloin Youtubessa seuraamaan erästä vegaania. Dokumenttien ja youtube videoiden jälkeen ei mieli ole ollut enää samanlainen. Mie aloin vegaaniksi ensisijaisesti terveydellisistä syistä ja toiseksi eläinten hyvinvoinnin vuoksi. Valehtelisin jos väittäisin, että ympäristö / luonto olisi lähellä sydäntä ja sen takia olisin ryhtynyt vegaaniksi. Onhan luonto kaunis ja maapalloa pitää suojella ja ja ja... Enemmän kuitenkin nuo kaksi ensimmäistä ovat mun kohdalla syitä tähän.


MITÄ VEGAANIT SYÖVÄT?


Ennen mielessä pyöri se, että minkälaisen hampurilaisen syön tai mitkä päälysteet otan pizzaan. Ja nykyään lihaa ja muita eläintuotteita katsellessa mielessä pyörii vain teurastamot ja vasikat, joilta eväämme äidinmaidon. Not your mom, not your milk! niinkuin yksi t-paita sanoo. Mutta juuh. Vegaanithan syö kaikenlaista. Herkkuja laidasta laitaan ja kaupat ovat täynnä mitä mahtavempia tuotteita. Ja kuinka helppo on vaihtaa ns. normaalituotteet ja maitotuotteet vegaanisiksi! Tottakai vegaanituotteet ovat vähän hinnakkaampia kuin ne tavalliset mutta vegaanisia tuotteita ostamalla tekee samalla myös hyvää. Itse en ole vielä kovin kokenut tässä, mutta aina parempaan päin menossa. En halua valehdella ja sanoa, että syön täydellisesti koska se olisi tekopyhää. Sanon suoraan, että kyllä niitä virheitä tulee välillä. Välillä syön kasvispizzan, hampurilaisen tai ostan suklaapatukan kaupasta. En osaa todellakaan vielä kaikkea, mutta opin koko ajan mitä pidemmälle vegaanisuudessa mennään. Mutta mitä enempiä selittelemään, vaan annetaan Will Smithin näyttää osa siitä mitä kaikkea ME syödään.Minust on myös super ihanaa se, että myös K on lähtenyt tähän mukaan. On paljon helpompaa omaksua uudenlainen elämäntyyli, kun oma kumppani on vierellä elämässä sitä myös. Oon myös hirvittävän ylpeä K:sta, koska hän jopa heitti meiltä kananmunat roskiin, vaikka ne olivat hänen jokapäiväisessä ruokavaliossaan osana. Taustatuki on ihan parasta <3. 

MITÄ HYÖTYÄ ON OLLA VEGAANI?

No siis isossa skaalassa vegaani (ainakin jollain tapa) pelastaa tai ainakin yrittää pelastaa eläimen hengen. Ja toki tällä tavoin puhdistaa planeettaa. Mitä tulee omaan vegaaniuteen niin olen huomannut, että aineenvaihdunta on vilkastunut eli kroppa puhdistaa itsensä myrkyistä. Toinen on se, että iho on paremmassa kunnossa. Ei niin paljon näppyjä kuin ennen. Kolmanneksi ehkä se, että olo on jonkin verran energisempi. Ei tietenkään silloin, kun paska päivä mutta niinkö noi yleisesti. Joten lyhykäisyydessään on suurimmaksi osaksi hyötyä syödä vegaanisesti.

MISTÄ TIETOA VEGAANISUUDESTA?

Internet on mahtava paikka tässä(kin) asiassa. Laitan alle muutamia linkkejä, joita itse käytän ahkerasti. Linkkaan myös youtube kanavat, jota seuraan.

Tästä sivustolta paljon tietoa: Vegaaniliito.fi
Tämä on ollut mun raamattu: Vegaanituotteet.net
Vegaaninen nettikauppa: Vegekauppa.fi
Vegaanisia tuotteita: V-Sell
Tubettaja Heidi Caterina: Heidi Caterina
Youtube kanava: PS Olen vegaani
Loistava ruokablogi: Chocochili.net
Mielenkiintoiset Dokumentit: What the health (Netflix) Cowspiracy (Netflix)

MIKSI KIRJOTIN TÄMÄN POSTAUKSEN?

Tämän postauksen ei ole tarkoitus olla yksi sellaisista paasaus- / tuputus postauksista. Toki, jos joku saa tästä kimmokkeen vegaanisuuteen niin hyvä. Mutta on myös OK olla lihansyöjä, kasvissyöjä tai vaikka sekasyöjä. Jokainen tekee omat valinnaat eikä siinä kellään ole nokan naputtamista. Mun silmät avautu noiden dokumenttien yms. myötä ja sen takia valitsin tämän elämäntavan. Tässä on haasteita ja alkuvaikeuksia mutta niin on melkein kaikissa elämän osioissa. Mie tykkään tästä ja jatkan elämistä tämän kanssa. 
2 kommenttia:

  1. Ootko kattonut dokkarin nimeltä What the health? Jos et, niin suosittelen sitä lämpimästi. Siinä puhutaan paljon prosessoidusta lihasta ja sen karsinogeenisistä vaikutuksista. Mä itse olen vielä sekasyöjä, mutta pyrin siihen, että itse en lihatuotteita ostaisi. Jos sukulaiset tai puoliso lihaa tarjoaa, en siitä aina kieltäydy.

    VastaaPoista
  2. - Joo, myökii ollaan katottu tuo dokkari ja paljon paljon muita. On todella mielenkiitosia ja silmiä avaavia. Miekii suosittelen kaikille, että kattovat. Mie tuohon ylös listasinkin noita dokkareita mitä kandee kattoa. Kyllä mekin kylässä syödään mitä on tarjolla, mutta kotona aikalailla vegaanilinjalla.

    VastaaPoista